Foto: which.co.uk

Nestkastenwerking

WERKGEBIEDEN

WERKGEBIEDEN

We hebben met onze nestkastenwerking 2 gebieden waar we nestkastjes hebben hangen:

Blekerheide en de Lommelse Sahara


Het zijn grote en mooie stukjes natuur in Lommel. Onze werkgebieden bestrijken natuurlijk niet het volledig natuurgebied maar slechts een stuk bos in beiden.

Voor de natuurliefhebbers en wandelaars onder ons zeker eens de moeite om deze natuurgebieden te ontdekken

BLEKERHEIDE

De Blekerheide is een Belgisch natuurreservaat ten noordwesten van Lommel. Het vormt een van de laatst overgebleven heidegebieden in de uitgestrekte gemeente en bevindt zich enkele kilometers ten noorden van het centrum.

 

Het gebied ligt ingeklemd tussen de Nederlandse grens en het Kanaal Bocholt-Herentals. De met struikheide begroeide vlakte wordt voor het grootste deel omzoomd door bossen met grove den, die werden aangelegd om stuthout voor de mijnen te leveren.

 

Ten zuiden van dit gebied kan men met een lange houten voetbrug over het kanaal naar de Lommelse Sahara gaan. Ten westen ligt het Riebos en ten oosten ligt bebouwing.

(Tekst: Wikipedia)

SAHARA

De Lommelse Sahara is een natuurfenomeen! In het midden van een groot naaldbos bots je ineens op een woestijnachtig landschap. Wondermooi tussen de geurende naaldbossen. Het helderblauwe meer en de unieke fauna en flora maken van een wandeling naar de Lommelse Sahara een toch om nooit te vergeten.

 

Hoe raar het ook klinkt, maar het beschermd natuurgebied is ontstaan door … natuurvervuiling. Door de uitwasemingen van de vroegere zinkfabriek verdween de groene beplanting als sneeuw voor de zon. Het resultaat: een dor landschap, bedenkt door witzand. Om uitdeining van de zandvlaktes te voorkomen werd heel lang geleden een nieuw bos aangeplant. Met dit uniek natuurgebied als opvallend mooi resultaat. In de onmiddellijk omgeving vind je het Kempens kanaal en de ook al unieke voetgangersbrug. Via dit straf stukje architectuur kom je in een wandel- en natuurgebied dat zijn gelijke niet kent!

(Tekst toerisme Lommel)