Clubkampioenschap 2017

Op zaterdag 21 oktober en zondag 22 oktober hebben we ons jaarlijks Clubkampioenschap georganiseerd. Dit jaar mochten we 180 vogels van onze eigen leden ontvangen. De vogels werden onderverdeeld in verschillende reeksen op basis van soort, kleur, vorm... waarna ze werden gekeurd door 3 ervaren keurders. Per reeks werden de kampioenen gekozen om uiteindelijk uit alle kampioenen de beste vogel van dit jaar te kiezen, De Clubkampioen.

Internet- & Gazettenpraat

15/10/2017 Natuurpunt:

Langstaartklauwier in het Zwin: een nieuwe soort voor België

Op 15 oktober werd in het Zwin in Knokke een Langstaartklauwier geringd. Deze soort werd nog nooit eerder in België gezien. Het is zelfs pas de vijfde keer dat deze Aziatische vogel in Europa opduikt.

 

Het gebeurt niet elk jaar dat er een nieuwe vogelsoort voor België wordt vastgesteld, maar 2017 is op dat vlak een echt boerenjaar. Na de Groene bijeneter en de Wenkbrauwalbatros was het op 15 oktober 2017 voor de derde keer raak.

Lees HIER verder.

 

VOGELGRIEP

De laatste maanden is ook vogelgriep niet uit het nieuws geweest door de verschillende haarden die in Belgie gevonden. 8 september 2017 heeft het FAVV nieuwe maatregelen uitgeschreven die je HIER kan lezen.

VOGEL VAN HET JAAR 2018

Net zoals vorige jaren kan je ook nu weer stemmen op de vogel van het jaar. Met de verkiezing van de ‘Vogel van het Jaar’ zet Vogelbescherming Vlaanderen elk jaar twaalf vogelsoorten in de kijker. Twaalf soorten waarvan de ene al wat bekender, kleurrijker of zeldzamer is dan de andere. Maar alle twaalf zijn ze een plaats in de schijnwerpers waard. Jij kunt mee bepalen welke soort in 2018 de titel 'Vogel van het Jaar' mag dragen. De genomineerden zijn: Bruine kiekendief, Grauwe Gors, Huiszwaluw, Kievit, Korhoen, Kwartelkoning, Lepelaar, Merel, Raaf, Roerdomp, Visarend en Zomer Tortel. Stemmen kan je HIER

VOEDER DE VOGELS IN DE TUIN

In de winter hebben de vogels in de tuin het meest onze hulp nodig. Door de vogels in de herfst al te beginnen voederen weten ze in de winter waar ze voedsel kunnen vinden.  Je kan in elke tuin- dierenzaak vanalles vinden om aan onze vogels in de tuin voederen. Wanneer je nestkastjes in de tuin hebt hangen is het ook de moment om ze proper te maken, zo kunnen ze dit in de winter als schuilplaats gebruiken.

Vogels kweken is niet alleen cultureel en wetenschappelijk verantwoord, het is ook duurzame vorm van natuurbescherming en een zekere manier om hun verdwijning te voorkomen.